Artikelen over: Internet

Extra Veilig InternetMet Extra Veilig Internet (EVI) maak zorg je ervoor dat jouw internetverbinding goed beveiligd is. Zo kun je zorgeloos internetten.

Wat is Extra Veilig Internet?
EVI is gebaseerd op de FortiGate security-oplossing die is geïmplementeerd in het netwerk. Je hoeft hiervoor dus geen extra apparatuur of software te installeren. EVI maakt gebruik van het FortiGuard internetfilter; DNS-filter, webfilter en antivirusfunctionaliteit. Zo bescherm je jouw verbinding tegen malware, ransomware, virussen en worden onveilige websites geblokkeerd.

EVI werkt op alle werkplekken, smartphones en andere devices die via de met EVI uitgeruste internetverbinding naar het internet gaan.

Let op, EVI is geen firewall en beschermd niet tegen virussen die op andere manieren op een device terecht kunnen komen (USB, VPN etc). Een goede endpoint security zoals bijvoorbeeld Microsoft Defender blijft dan ook noodzakelijk.

Waartegen beschermt Extra Veilig Internet?Phishing


Een e-mail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken.

Ransomware


Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken.

Cryptojacking


Cryptojacking is een online bedreiging die zich op een computer of mobiel apparaat verbergt en de rekenkracht van het apparaat gebruikt om vormen van online geld, die bekend staan als cryptovaluta's, te "delven". Het is een dreiging die webbrowsers kan overnemen en allerlei apparaten kan binnendringen, van desktops en laptops tot smartphones en zelfs netwerkservers.

Malware


Malware of "kwaadaardige software", is een overkoepelende term die een kwaadaardig programma of code beschrijft die schadelijk zijn voor computersystemen.

Botnets


Een vorm van een virus waarmee een device geïnfecteerd kan zijn. Botnets gebruiken besmette hosts om veelal kwaadwillende acties te ondernemen. Is een werkplek onderdeel van een botnet dan kan deze worden ingezet voor spam of een ddos aanval op een website zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is.

Downloaden van virussen en schadelijke content.


Het downloaden virussen en sites die proberen scripts uit te voeren met schadelijke content worden geblokkeerd. Ook als een website is gecompromitteerd maar nog niet opgenomen in EVI werkt deze bescherming. Https downloads kunnen niet worden ingezien en vereisen separatie endpoint security.

Behalve tegen phishing wordt de gebruiker beter beschermd tegen onder meer ransomware en sites met malware. De gebruikers kunnen nog steeds naar alle websites gaan, EVI is geen filter. Alleen als een site malware of andere gevaarlijke content bevat wordt deze geblokkeerd en ziet de gebruiker een waarschuwingspagina.

Extra Veilig Internet heeft een website geblokkeerd

EVI is ook alert op verdacht netwerkverkeer van en naar webadressen die niet veilig zijn. Ook als een bedrijfscomputer al deel uitmaakt van een botnet, kan deze niet door criminelen worden misbruikt. EVI werkt op basis van FortiGuard. FortiGuard beschikt over een enorme database met malafide websites. Deze wordt voortdurend geactualiseerd. Zo kan worden voorkomen dat de internetgebruiker per ongeluk op verkeerde sites belandt.

Bijgewerkt op: 12/11/2022

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!