Installatron openen vanuit DirectAdmin

Als u bent ingelogd op DirectAdmin, kun u onder het kopje “Extra features” de “Installatron Applications Installer” vinden.

WordPress zoeken

Wanneer Installatron is geopend klikken we op "Applications Browser". Hier staat WordPress niet direct in het scherm als beschikbare applicatie, iets verder door is deze wel zichtbaar bij de categorie "Apps for Content Management". Mocht u WordPress niet kunnen vinden, kunt u Wordpress ook zoeken door "Wordpress" in het “Search for an application”-zoekveld te typen. Klik vervolgens op "Install" om het installatie-proces te starten.

Domeinnaam selecteren

U bent nu in het scherm waar u alle instellingen voor uw website kunt instellen. De eerste optie is direct een belangrijke, het kiezen van de domeinnaam waarop u WordPress wilt installeren. In het voorbeeld hieronder heb ik https://testdomein.nl/ als website-adres gekozen. Het veld “Directory” kunt leeg gelaten worden. Als u hier wel iets invult, wordt WordPress in een submap geïnstalleerd.

Let op! Voor HTTPS moet u een SSL-certificaat hebben.

Versie en taal selecteren

We raden aan om de nieuwste versie van WordPress te installeren. Deze wordt automatisch voor u geselecteerd.
U kunt daarnaast zelf de taal kiezen waarin WordPress wordt geïnstalleerd. In dit voorbeeld selecteren we “Nederlands (Dutch)”, maar u kunt dit later nog aanpassen in WordPress. Daarnaast moet de “license agreement” van WordPress nog geaccepteerd worden.

Voor automatische updates kiezen we in dit voorbeeld voor “Update to new minor versions and security releases”. Hierdoor worden belangrijke updates wel geïnstalleerd, maar wordt WordPress niet zomaar naar een hogere versie geüpdatet wat problemen kan geven met thema's en plugins. Daarnaast kiezen we voor “Create a backup and automatically restore the backup if the update fails" om er zeker van te zijn dat er een back-up beschikbaar is als er een automatische update plaatsvindt. Als de update mislukt, wordt automatisch de (werkende) back-up voor u teruggezet.

Logingegevens

Kies de gewenste gebruikersnaam en wachtwoord voor de beheerder. Deze heeft u straks nodig om in te loggen in de WordPress beheeromgeving. Daarnaast wordt er gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en een “titel” en “tagline” voor uw website in te stellen. Deze zijn op een later tijdstip nog aan te passen.

De optie voor “Two-Factor Authentication” (twee-staps verificatie) hoeft u niet aan te zetten tijdens de installatie. U kunt dit later nog toevoegen. De optie "Limit Login Attempts" kunt u op “Yes” laten staan. Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan uw website. Multi-site heeft u alleen nodig als u van plan bent om een WordPress site-netwerk op te zetten. Als u niet weet wat dat inhoudt, dan kunt u deze gerust op “No” laten staan.

Geavanceerde instellingen en automatische backups

Deze instellingen worden pas getoond als u “Let me manage these settings” aanvinkt. Onder “Database Management” kunt u er het beste voor kiezen om dit automatisch te doen. Bij “Email Notification” zou u opties uit kunnen zetten naar eigen wens, hierdoor worden er minder mails gestuurd bij elke actie die Installatron doet. Daarnaast kunt u bij “Default Backup Location” zelf de locatie bepalen waar u de back-up wilt hebben. Voorbeeld locaties zijn Google Drive of Dropbox.

De reden dat we de Geavanceerde instellingen open hebben geklapt is om automatische back-ups in te stellen. Standaard staat deze optie op “Do not automatically maintain backups”, maar dat is een gemiste kans. U kunt hier namelijk een backup-plan neerzetten, zodat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Dit raden we dan ook altijd aan!

Installeren

Nu alles is ingesteld kunnen we beginnen met de installatie. Dit is dan ook binnen maximaal een minuut gebeurd. Klik op “Install” om WordPress te installeren. U kunt daarna direct inloggen op uw nieuwe WordPress omgeving.